ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

Η Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.) είναι μια από τις αριθμητικά λίγες ομάδες της Ευρώπης, που δραστηριοποιείται στο χώρο της Θεραπευτικής Ιππασίας και της Ιπποθεραπείας. Στελεχώνεται αποκλειστικά από επιστήμονες (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.τ.λ.) και κινείται γύρω από τη φιλοσοφία ότι το άλογο αποτελεί ένα ισχυρό μέσο αποκατάστασης για τον άνθρωπο. Η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε., πέραν από τους Ιππικούς Ομίλους Βαρυμπόμπης και Βορείων Προαστίων, εδρεύει πλέον και στην πόλη των Χανίων, στην Κρήτη, στο Καστέλι Κίσσαμου.

Η Θεραπευτική Ιππασία συμβάλλει στη βελτίωση νευρολογικών, νοητικών, επικοινωνιακών και αισθητηριακών διαταραχών, με τη βοήθεια της κίνησης των αλόγων. Είναι μια πλήρως δομημένη θεραπεία, που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες. Με τους δικούς της κανόνες, στοχεύει στην εξομάλυνση των παραπάνω δυσκολιών. Σχετικές έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί, δείχνουν ότι η Θεραπευτική Ιππασία συμβάλλει στην απόκτηση και διατήρηση μιας πιο ποιοτικής ζωής, για όλα τα άτομα που μπορεί να πάσχουν από κινητικές, ψυχολογικές και επικοινωνιακές ιδιαιτερότητες, βοηθώντας τα να ανταποκριθούν με πιο εύκολο τρόπο στις απαιτήσεις και τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Η μέθοδος προσφέρει πολλαπλά οφέλη: κοινωνικά, σωματικά, εκπαιδευτικά και ψυχολογικά. Όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας, να καλλιεργήσουν και να επιμείνουν σε μια πιο θετική συμπεριφορά και στάση ζωής, καθώς και να εξασκήσουν το ομαδικό τους πνεύμα και τις κοινωνικές τους ικανότητες. Το άλογο χρησιμεύει ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας. Η ανεπαρκής και καθυστερημένη ανάπτυξη της αντίληψης, της μάθησης, της αυτογνωσίας και των συναισθημάτων μπορούν αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ατόμου.

Ιπποθεραπεία

Η Ιπποθεραπεία αποτελεί ένα πιο εξειδικευμένο κομμάτι της Θεραπευτικής Ιππασίας. Είναι μια φυσικοθεραπευτική, λογοθεραπευτική ή εργοθεραπευτική πράξη, που κάνει χρήση της κίνησης του αλόγου και την εντάσσει σε ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, στοχεύοντας
σε λειτουργικά αποτελέσματα.

Η κίνηση των αλόγων έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη δική μας. Όταν ιππεύουμε, το άλογο μεταφέρει στο σώμα μας πάνω από εκατό τρισδιάστατες ρυθμικές ταλαντώσεις ανά λεπτό. Αποτέλεσμα αυτής της μεταφοράς είναι η εκγύμναση του αναβάτη με παθητικό τρόπο, αλλά και ένα αίσθημα ευφορίας από όλη τη διαδικασία της ίππευσης του αλόγου. Με την Ιπποθεραπεία, το άτομο εξασκείται να ισορροπεί και να στέκεται πάνω στο άλογο με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην πέφτει.

Η Θεραπευτική Ιππασία συμβάλλει στην αποκατάσταση:

  • Νευρολογικών διαταραχών
  • Διαταραχών λόγου
  • Διαταραχών στην επικοινωνία
  • Συνδρόμου Down
  • Μαθησιακών δυσκολιών
  • Διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός, το σύνδρομο Asperger κ.τ.λ.
  • Προβλημάτων στη συμπεριφορά
  • Διαταραχών ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).

Επικοινωνήστε μαζί μας, για ακόμα περισσότερες πληροφορίες.